Medische hypnose


Wat is medische hypnose?

Medische hypnose is een therapie die je via een lichte trance helpt dieper te ontspannen met een interne focus (dagdromen met een doel) om zo pijn te verlichten en angst of stress te verminderen. Misschien ben je voor de narcose of wil je geen medicatie gebruiken die je staat van bewustzijn verlaagd. Of misschien valt jouw klacht onder SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare klachten).  Je kunt ook kiezen voor medische hypnose omdat je bang bent, pijn hebt en een verbetering wil van de situatie waarin je verkeert. Met name als je zelf de regie wilt houden of terug krijgen, heb je met (zelf)hypnose een techniek in handen die je helpt je grip terug te geven.

 

Wat kan het voor jou betekenen?

Misschien wil je achter de betekenis van je klacht komen en beseffen op welke koers je in je leven verder wilt gaan. Dan is de therapie voor een deel gericht op bewustwording. Hierdoor kun je verbindingen leggen tussen de klacht en ooit gemaakte overtuigingen en beslissingen veranderen of oplossen. Dat kan alleen als je je er bewust van bent. Deze bewustwording gaat bijvoorbeeld over keuzes die je ooit maakte of emoties waarvoor geen ruimte was.

 

Voor wie?

Medische hypnose werkt in principe bij iedereen, op voorwaarde dat je het zelf wilt! Uit onderzoek en ervaring blijkt dat het beter werkt bij kinderen dan bij volwassenen omdat zij zich gemakkelijker mee laten nemen door hun verbeelding. Maar het lukt bij volwassenen die pijn hebben of angstig zijn meestal ook heel goed. 

 

Naast reguliere behandelingen

De behandelingen zijn naast reguliere behandelingen te volgen, waarbij het van belang is om jouw behandelend arts te informeren over de behandeling met hypnotherapie. De methoden en technieken die ik gebruik zijn ook geschikt als ondersteuning van medische behandelingen. Het is belangrijk om naast de behandelingen thuis regelmatig oefeningen te doen zoals het luisteren naar de zelfhypnose audio die ik in veel gevallen speciaal voor je maak. Op die manier lukt het steeds beter om ingesleten patronen te veranderen, gewoontes te doorbreken of stress te verminderen. 

 

Thuis oefenen

Medische hypnotherapie is geen wondermiddel, maar er vinden wel vaak kleine wondertjes plaats. Het vraagt van jezelf om regelmatig thuis te oefenen en meestal ook een verandering van leefstijl. Wat in jaren is opgebouwd, is niet zomaar in één sessie af te leren. Bij de één zijn de pijnklachten verminderd of over, de ander heeft zijn hart gelucht en emoties los gelaten en weer iemand anders kan beter zijn dagelijkse dingen doen. Bij veel mensen gebeuren deze drie dingen allemaal in meer of mindere mate, want ze hangen sterk met elkaar samen.

 

Neem bij pijnklachten altijd contact op met je huisarts.