IoPT
IoPT
IoPT staat voor Identeitsgeoriënteerde PsychoTherapie. Het is ontwikkeld door Franz Ruppert en doorontwikkeld samen met diverse andere mensen. Aan de hand van een intentie, een verlangen heb je een zelfontmoeting met je eigen delen.
Je hebt gezonde delen, delen die overleven en delen die getraumatiseerd zijn. In de zelfontmoeting ontmoet je je delen. Je kunt er contact mee maken, ze voelen, in de ogen kijken, horen we ze te zeggen hebben...
Zo krijg je bewustzijn en werk je aan integratie van jouw delen. Je wordt weer meer jezelf.
In een groep of alleen
Een zelfontmoeting kun je in een groep doen of alleen.
In een groep resoneren andere mensen, die jij uitkiest, op een woord uit jouw verlangen. Het is wonderlijk wat er gebeurt, het is altijd 'spot on'. Door wat jouw delen uitdrukken, word jij je bewuster van de werkelijkheid. In een individuele zelfontmoeting resoneer je zelf met je eigen delen. Hiervoor kies je voorwerpen.
Dit alles gebeurt op jouw tempo. Het is een uitnodiging naar het erkennen hoe het was. Hierdoor zullen jouw delen zich gehoord, gezien en gevoeld voelen. Hierdoor kan een overlevend deel verzachten en een trauma deel opgroeien. Je leeft dan meer en meer vanuit jouw gezonde deel.
Er zal zich alleen aandienen wat jij op dat moment kan dragen.
Je intentie
Je intentie is aan jou. Jij bepaalt wat deze is. We kunnen erover praten om je gedachten te vormen, maar uiteindelijk kies jij. Soms is dat al een hele puzzel. Je mag voelen wat er is, ook dat het lastig is.
Je kan een vraag stellen als intentie, maar ook iets dat je wil bereiken en wat nu nog niet lukt. Het kan te maken hebben met relaties met anderen, iets in je gezin, je gezondheid, je werk, huisdieren, noem maar op. Het liefst staat er een 'ik' in je verlangen. De 'ik' geeft namelijk structuur aan je psyche. Je mag je verlangen ook tekenen.
Voorbeelden van verlangens zijn:
* Ik wil gelukkig zijn.
* Ik wil mezelf zijn in mijn werk.
* Waarom lukt het me niet om langer te slapen?
Gezonde delen
Je handelt vanuit een gezond deel als je je rustig, in balans, positief, vrij, enthousiast voelt. Natuurlijk kunnen dingen spannend zijn, maar er is een basishouding van vertrouwen.
Je kunt je grenzen aangeven, je kunt om hulp vragen en hulp accepteren, je weet wat je wil en wat je niet wil.
Overlevingsdelen
Overlevingsdelen kunnen zich op diverse manieren uiten. In je hoofd blijven zitten, te veel denken, niet goed slapen, uitvallen naar anderen, verslaafd aan eten of aan niet eten, andere verslavingen zoals seks, roken of alcohol. Het is een liefdevol deel, want het beschermt jou. Het wil niet dat je de pijn voelt van het verleden. Je mag met zachtheid jouw overlevingsdelen benaderen. Ze hebben het beste met je voor. Als er vertrouwen is tussen jou en je overlevingsdeel, kan het overlevingsdeel verzachten. Het kan de kwaliteiten ten goede keren voor jou.
Traumadelen
Traumadelen zijn delen van jezelf die je afgesplitst hebt op het moment dat er een traumatische ervaring plaats vond. Ze liggen als het ware in de erker te wachten totdat jij ernaar gaat kijken en je ze weer gaat insluiten in jouw leven. Ze blijven tot die tijd in de leeftijd van het moment van afsplitsing. Als de traumatische ervaring in de baarmoeder was, dan blijft dat deel van jou dus een prematuur deel van jou. Na de erkenning en ontmoeting, zal het, als het deel zich veilig voelt bij jou, opgroeien.