Kinderen en hypnotherapie


Waarvoor wordt hypnotherapie met kinderen zoal ingezet?

Ongeveer 5 tot 20% van de kinderen in Nederland kampt met onverklaarbare lichamelijke klachten zoals buikpijn en misselijkheid. Kinderen kunnen ook heel gevoelig reageren op spannende situaties, emotionele gebeurtenissen of stofjes in het eten. Hierdoor kunnen kinderen niet meedoen aan allerlei activiteiten terwijl die juist zo belangrijk en leuk voor ze zijn. Hypnotherapie helpt bij kinderen met prikkelbare darmen en onbegrepen buikklachten. Dat is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek*: 85% van de kinderen die meedoet aan hypnose is een jaar na de therapie pijnvrij terwijl dat bij de de kinderarts 25% is. Als medisch onderzoek aandoeningen uitsluit, kan een kind starten met hypnotherapie. Het kan ook naast de medische behandeling plaats vinden, bijvoorbeeld voor pijnbestrijding bij kanker. Hypnotherapie voor kinderen is ontzettend leuk. Ze mogen hun creativiteit en vermogen om te fantaseren inzetten!  Dat wordt ook wel dagdromen met een doel genoemd, en laat kinderen daar nu eens heel goed in zijn! 

 

Het beeld van de appelboom

Als kinderen problemen hebben, kijk dan eens met de bril van een fruitteler zoals die bij ons in Zeeland hun prachtige beroep uitoefenen. Een appel kan slechte plekken hebben door insecten die de appel binnen gaan. Misschien hangen er wel te veel appels bij elkaar en heeft de appel te weinig ruimte. De boom kan verkeerd gesnoeid zijn of niet op de goede plek staan. Misschien is de boom niet goed geworteld. Om toch dat mooie bloempje uit te laten groeien tot een prachtige sappige appel, kan van alles nodig zijn. Een fruitteler kijkt en observeert de boom en alles rond de boom en doet wat hij of zij denkt dat goed is. Soms overlegt de teler daarover met collega's, maar hij put zeker uit ervaring en kennis en soms leert de teler wat bij als er nieuwe inzichten zijn. Dat is ook wat ik doe, maar dan bij uw kind binnen uw gezin.  Daarvoor ga ik met u en uw kind op reis om te ontdekken hoe we dat het beste kunnen doen. We gebruiken daarvoor interventies die werken en leuk zijn voor kinderen!

 

Werkwijze 

De opbouw van de therapie is in grote lijnen als volgt:

1) Ontspannen, aandacht voor buik-brein verbinding, ademhaling en positieve gedachten..

2) Inzicht krijgen in hoe het probleem is ontstaan en dit verwerken en loslaten. Daarna richten we ons op wat je wilt versterken. 

3) Afronding en behouden van de  positieve verandering. 

 

Hé, ik ben helemaal oké!

Ik wil dat een kind een traject afsluit met het gevoel en de gedachte dat het helemaal oké is zoals het is. De precieze werkwijzen pas ik op het kind aan vanuit mijn ervaring en expertise. 

 

Gezinsgericht

Mijn begeleiding richt zich op het hele gezin. Dat kunnen kinderen zijn met hun ouders, maar ook broers en zussen zijn welkom. Ouders zijn ook alleen welkom. In de meeste situaties is de aanleiding om therapie te starten een kind dat fysieke klachten heeft, zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid. In het ziekenhuis zijn er geen concrete aanwijzingen gevonden voor de klachten en er wordt doorverwezen naar een erkende hypnotherapeut die zich (ook) richt op kinderen zoals ik. De reden om heel het gezin te betrekken in de behandeling komt voort uit de kennis en ervaring dat heel het gezinssysteem invloed kan hebben op de klacht van een kind. Als jong kind sta je zo open voor de omgeving dat je ook andermans nare ervaringen waarvan je getuige bent of waarmee je in verbinding staat, opslaat in je lijf. 

 

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder kun je je kind helpen. Dit kun je doen door:

  1. zelf een inspirerend voorbeeld te zijn,
  2. je kinderen de ruimte te geven zichzelf te zijn en
  3. je kinderen in aanraking laten komen met mentale verbeeldingstechnieken zoals meditatie, yoga of zelfhypnose.

 

ZORG ALTIJD EERST VOOR EEN AFSPRAAK BIJ DE HUISARTS OM NA TE GAAN OF ER MEDISCHE HULP NODIG IS

‚Äč

* Vlieger AM, Menko-Frankenhuis C, Wolfkamp SC, Tromp E, Benninga MA. Hypnotherapie voor kinderen met functionele buikpijn of een prikkelbaar darmsyndroom: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Gastroenterology. 2007 Nov; 133 (5) :1430-6.